Via Cibia 30. 3. 2019

25.02.2019 09:30

Termín: sobota 30. března 2019
Odjezd: Ústí nad Labem - hlavní nádraží ČD - 10:58 (osobní vlak směr Děčín)
Dobkovice - Skrytín - Bradlo - Povrly (cca. 8 km)

V Bobkovicích je restaurace/hostinec Na pile, ale na ten bych se vybodl (asi bude ještě zavřený) a vydal se do kopců směr Reichberk aka Skrytín. Zeptám se Hausenblase na možnost malého exkursu, ale nutné to není. Všichni ví, oč jde, ale pro jistotu:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Skryt%C3%ADn

Celá trasa má slušné převýšení (lokální pamětníci devadesátých let tomu říkají Povrly Hills 90210), takže příslušné nápoje sebou, ať nelekneme.

V Povrlech stojí za návštěvu: hasičská hospoda v sídle MNV Povrly (vzadu) a kousek od nádraží jak jinak než nádražka s dědkem (10, 11). Dávám přednost druhé jmenované. Odtud pojedeme následně vlakem do Moisernu (Mojžíř). Cílem této Cibie je stylová Restaurace Johanka s dědkem (10,12) na čepu. A velmi obstojnou kuchyní. Prý tam chodí mlsné huby až šenprízenskýho namátkáče. Vzdáleně to připomínáná legendární (a již nestárnoucí) velemínskou hospůdku U Marešů. Má to šmrnc drobné provozovny NV a jistě je to jeden z výhonků malé privatizace. Stylový interiér (pletená panoramata významných míst ČSSR v rámech) vykouzlí náladu seriálu detektiv Martin Tomsa.

Z Johanky možno pokračovat do nedalekého Lesního zátiší v Neštomicích anebo  soukromého "řečnického klubu" nazvaného vtipně "Jakoby" tamtéž. Opět bych dal přednost tomu druhému, páč na čepu je vedle celkem nudných Svijan i Konrád. Ale zase se tam čudí v interiéru, což moc nemusím, ale občasný exotický zážitek tohoto typu mi nevadí.

Opoziční poslanec pléna MěstNV Aussig Krsek se připojí (teď jsme to telefonicky ladili) buď v povrlské nádražce nebo v Johance.

Z Moisernu i Neštomic pak jede do centra metropole hromada spojů.

kpt.